Kredittkort

Med et kredittkort får du en tilgjengelig sum på kortet, på en måte som et slags lån som er godkjent på forhånd og som alltid er tilgjengelig – og som det er valgfritt om du vil benytte deg av.

Handle på kreditt

Å bruke et kredittkort vil si at du handler på kreditt, altså at du låner penger som du ikke har tilgjengelig for øyeblikket. Du kan bruke det for å betale for varer eller du kan bruke det for å ta ut kontanter. Du vil da bli skyldig summen du har brukt eller tatt ut.

Betale uten tilgjengelige penger

Det kan altså være greit å ha et kredittkort, for eksempel dersom du har glemt bankkortet ditt hjemme eller vil kjøpe noe du ikke har råd til for øyeblikket. Et eksempel kan være dersom du ønsker deg eller gjerne vil kjøpe deg noe som du ikke har råd til der og da, men som du vet at du kommer til å ha råd til om en liten stund – for eksempel dersom det er salg på noe og du venter på lønn eller en stor bonus fra jobben – så kan du enkelt og greit bruke kredittkortet istedenfor og betale tilbake det du skylder når pengene kommer inn.

Du slipper å spare

Det kan også være at du ønsker å kjøpe noe som koster en del, eller dra på en spontan ferie som du ikke har råd til for øyeblikket, og da er det greit å ha et kredittkort tilgjengelig. Du kan betale ved å bruke kredittkortet, og ved å gjøre dette så slipper du å spare over lengre tid for å få råd til det du vil ha.

Høyere rente enn lån

Kredittkort har en noe høyere rente enn for eksempel et forbrukslån, men til gjengjeld så har du et visst antall betalingsfrie dager – ofte 30-45 dager – før du må betale rente. Dersom du betaler tilbake det du skylder innen disse dagene, så betaler du ingen rente og som oftest ingen gebyr. Altså er det en super måte å betale for ting når du trenger noe du ikke har råd til der og da, men som du vet du kommer til å ha råd til å betale det tilbake ganske snart.

Dersom du velger å utsette betalingen utover disse dagene, så må du allikevel betale tilbake et minimumsbeløp hver måned. Dersom du gjør det på denne måten så blir det lagt til en rente, og denne avhenger av hvor mye du har lånt. Jo mer du har lånt, desto høyere blir renten. Det kan altså bli dyrt å betale ned over lengre tid, men det kan allikevel være verdt det dersom du virkelig vil ha noe, men ikke har lyst eller mulighet til å spare. Dersom du ikke bruker for lang tid på å betale tilbake pengene, så vil det heller ikke bli så altfor dyrt. Du kan du jo se det som at du betaler litt ekstra for privilegiet av å kunne kjøpe noe med en gang.

Sammenlign kredittkort

Re:member
Re:member
Gratis kreditt45 Dgr
Rente deretter25.22 %/mnd
Maks kreditt 150 000 KR
Årsgebyr0 KR
Aldersgrense18 ÅR
Laveste inntekt/år 120 000 kr

Eks. eff. rente: 29,89 % - 15 000 kr o/ 12 mnd. Kostnad 1 695 kr. Totalt 16 695 kr.

RabatterReise- og avbestillingsforsikring inkludert90% får svar med en gang
Annonselenke
Morrow Bank MasterCard
Morrow Bank MasterCard
Gratis kreditt50 Dgr
Rente deretter24.90 %/mnd
Maks kreditt 100 000 KR
Årsgebyr0 KR
Aldersgrense20 ÅR
Laveste inntekt/år 50 000 kr

Eks. eff. rente: 28,77 % - 12 000 kr o/12 mnd. Kostnad 1 726 kr. Totalt 13 726 kr.

Attraktive forsikringerBonus på alle varekjøp100% Gebyrfritt kredittkort
Annonselenke

Om kredittkort

Et kredittkort er et betalingskort som gir kortbrukeren mulighet for å låne penger fra kortutsteder. Dette gir mulighet for betaling av varer og tjenester uten at kortbrukeren har tilgang til kontanter eller penger på konto for øyeblikket. Pengene blir lånt fra kortutsteder, og det er dermed kortutstedene som står ansvarlig for oppgjøret med brukerstedet.

Kredittkort

Med et kredittkort får du maksimal kreditt basert på ditt behov og din økonomiske situasjon. Hvis du returnerer pengene som er lånt, kan du igjen bruke kreditten. Alle kredittkort har en tidsperiode hvor du kan få pengene til å krediteres gratis. Denne perioden kan variere fra en kortutsteder til en annen, men er vanligvis rundt en måned. Hvis pengene ikke blir returnert innen den tiden vil kortbrukeren bli belastet gebyrer på renter for hvor mye penger som er blitt lånt.

Når kortbrukeren inngår en avtale med kortutsteder blir vilkår som maksimal kredittramme og betingelser for tilbakebetaling satt, i tillegg til renter og avdrag. Vilkårene kan variere fra en kortutsteder til en annen. Noen banker har krav om et kundeforhold for å utstede kredittkort, mens andre kortusteder har ikke dette kravet. Det er derfor viktig å søke litt rundt og lese seg opp på forskjellige bankers vilkår og betingelser før et endelig valg blir tatt. På kredittnett.com kan du sammenligne ulike utlånere og finne det beste alternativet for deg. De fleste kredittkortene i Norge har ingen årlig avgift, men det er verdt å merke seg at noen av de lar deg overtrekke maks kreditt og hvis du gjør dette må du betale overtrekksgebyr.

Hvis et kredittkort blir brukt riktig er det kanskje den mest økonomiske måten å få kreditt på. Og det eneste du trenger å gjøre for å bruke det riktig, er å returnere pengene i tide. Hvis dette blir gjort er et kredittkort en gyllen mulighet for å betale nødvendige utgifter før eventuelle inntekter har kommet inn på konto. Det er også ofte lurt å bruke kredittkort for kjøp på nettet, som for eksempel flybilletter og hotell. Dette er både fordi det kan være sikrere, og fordi mange kredittkort tilbyr forsikringer og bonussystemer.

For eksempel får du reiseforsikring hvis du betaler reisen din med et kredittkort som gir reiseforsikring. For bonussystemer pleier dette å fungere slik at du får et poeng for hver krone du bruker. Poengene kan samles opp, og etter hvert brukes til å handle. Et eksempel er Norwegians bonussystem, som lar deg kjøpe flyreiser. Flere banker har også avtaler med egne butikker eller fornøyelsesparker, og tilbyr for eksempel eksklusive rabatter under gitte perioder.

Et kredittkort kan gi mange muligheter og fordeler, og er en av de enkleste måtene å låne litt ekstra penger når det trengs. Så lenge pengene blir betalt tilbake i tid, er det ingen ekstra avgifter med å bruke et kredittkort. Derfor er det et flott alternativ for de fleste, uten skjulte kostnader. Det handler bare om å ha selvinnsikt nok til å forstå hvor mye akkurat du har råd til å betale med kreditt.

‣︎